Emzirme Politikamız
02 Mayıs 2018

Hastanemizin poliklinik katında emziren annelerin rahatlıkla faydalanabileceği "Emzirme Odamız" bulunmaktadır. Aynı katta Anne Sütü Danışman Hemşiremiz annelerin her türlü emzirme ile ilgili sorunlarına cevap verebilmek ve eğitim için Anne Sütü Danışman odasında hizmet vermektedir.

POLİTİKAMIZ:

1. Hastanemizde, yazılı olarak belirlenen > konularında hazırlanan yıllık hizmet içi eğitim programı kapsamında tüm sağlık personeline planlı bir şekilde eğitim verilmekte ve yeni göreve başlayan personel için de planlamalar yapılmaktadır. Bu politika prensip olarak eksiksiz, kesintisiz sürdürülecektir.

2. Eğitim programında, Anne Sütünün Özellikleri ve Anne Sütü ile Beslenmenin anne ve bebek için yararları, emzirme teknikleri ve yaşanan sorunlar, emzirmenin korunması, desteklenmesi ve sürdürülmesi, emzirmenin değerlendirilmesi vb. konulara yer verilmektedir.

3. Hastanemize başvuran, doğum yaparak bebeği ile hastanemizde yatan ve izlenen tüm anne adaylarına ve annelere, > vb. konularda eğitim verilmektedir.

4. Hastanemizde doğum yapan Annelerin, doğumu izleyen ilk yarım saat içinde bebekleri ile tensel temas kurmalarına yardımcı olunarak; nasıl emzirecekleri gösterilmekte, emzirmeye başlamaları sağlanmakta, annelere bebeğin her istediğinde emzirilmesinin yararları anlatılarak taburcu olduklarında evlerinde de aynı şekilde bebek her istediğinde emzirmeleri konusunda teşvik edilmektedir.

5. Anne adaylarına hastanede bulundukları süre içinde, ilk 6 ayın sonuna kadar sadece Anne Sütü verilmesi yönünde destek olunarak, bebeklerinden ayrı kalsalar da emzirmeyi nasıl sürdürecekleri ve emzirmenin 6. ayın sonunda ek besinlerle desteklenerek 2 yaş ve sonrasına kadar devam edebileceği konusunda eğitim verilmektedir.

6. Hastanemizde doğum sonrası normal izlemde olan ve herhangi bir nedenle takip edilen bebekler, hastanede bulundukları süre içinde 24 saat anneleri ile bir arada aynı odada kalmaktadır. Anneler, taburcu olduklarında evlerinde de aynı şekilde bebekleri ile 24 saat birlikte kalmaları konusunda teşvik edilmekte, bunun yararları ve gerekliliği annelere ve yakınlarına öğretilmektedir.

7. Bebeğin anneden ayrı kalması gereken durumlarda sütün devamı için gerekli yöntemlerin bilgisi annelere verilir.

8. Hastanemizde > yeni doğan bebeklere, Anne Sütü dışında başka gıda verilmemesi sağlanmakta ve öğretilmekte, bu ürünlerin tanıtımı ve kullanımına izin verilmemektedir, ayrıca emzirmenin devam ettiği tüm zamanlarda yalancı emzik ve biberon kullandırılmamakta, bu konuda eğitim verilmektedir.

9. Anneler, hastanemizden taburcu olduktan sonra, emzirmeye devam etmeleri için desteklenmekte, yaşayacakları her türlü sorunu çözebilmeleri, kendi ve bebekleri ile ilgili kontrolleri yaptırmaları için yaşadıkları bölgelerde yararlanabilecekleri Sağlık Kuruluşları konusunda bilgilendirilmektedir.

10. Tüm bu uygulama ve süreçler hastanemiz Yönetimi ve Bebek Dostu Hastane Eğitim ve Destek Ekibi tarafından sürdürülmekte, desteklenmekte ve değerlendirilmekte olup devamlılığı için gerekli planlamalar ve güncellemeler yapılmaktadır.
                                   
                                                 
HASTANELER İÇİN BAŞARILI EMZİRMEDE 11 ÖNERİ

1. EMZİRMEYE İLİŞKİN YAZILI BİR POLİTİKA HAZIRLANMALI VE BU DÜZENLİ ARALIKLARLA TÜM SAĞLIK

PERSONELİNİN BİLGİSİNE SUNULMALIDIR.

2. TÜM SAĞLIK PERSONELİ BU POLİTİKA DOĞRULTUSUNDA EĞİTİLMELİDİR.

3. HAMİLE KADINLAR, EMZİRMENİN YARARLARI VE YÖNTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELİDİR,

4. DOĞUMDAN SONRAKİ İLK BİR SAAT BEBEKLERİN ANNELERİ İLE TEN TEMASI KURMASINI SAĞLAYARAK EMZİRMEYE BAŞLAMA KONUSUNDA

YARDIMCI OLUNMALIDIR,

5. ANNELERE, EMZİRMENİN NASIL OLACAĞI VE BEBEKLERİNDEN AYRI KALDIKLARI DURUMLARDA SÜTÜN SALGILANMASINI NASIL

SÜRDÜREBİLECEKLERİ GÖSTERİLMELİDİR,

6. TIBBEN GEREKLİ GÖRÜLMEDİKÇE, YENİ DOĞANLARA ANNE SÜTÜNDEN BAŞKA YİYECEK, İÇECEK VERİLMEMELİDİR, İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

VERİLMESİ, DEVAMINDA İSE UYGUN TAMAMLAYICI BESLENME  İLE BERABER EMZİRMENİN 2 YAŞ VE ÖTESİNE KADAR SÜRDÜRÜLMESİ KONUSUNDA

AİLELER BİLGİLENDİRİLMELİDİR.

7. ANNE İLE BEBEĞİN 24 SAAT BİR ARADA KALMALARINI SAĞLAYACAK BİR UYGULAMA BENİMSENMELİDİR,

8. BEBEĞİN HER İSTEYİŞİNDE EMZİRİLMESİ TEŞVİK EDİLMELİDİR,

9. EMZİRİLEN BEBEKLERE YALANCI MEME VEYA EMZİK TÜRÜNDEN HERHANGİ BİR ŞEY VERİLMEMELİDİR,

10. ANNELER, TABURCU OLDUKTAN SONRA DA EMZİRMEYE DEVAM EDEBİLMELERİ, KARŞILAŞABİLECEKLERİ SORUNLARI ÇÖZEBİLMELERİ,

BEBEKLERİNİN VE KENDİLERİNİN KONTROLLERİNİ YAPTIRABİLMELERİ AÇISINDAN BAŞVURABİLECEKLERİ SAĞLIK KURULUŞLARI ve ANNE DESTEK

GURUPLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMELİDİRLER.

11. KURUMUN HER SAHASINDA ULUSLARARASI MAMA KODU UYGULAMALARI BENİMSENMİŞ VE UYGULANIYOR OLMALIDIR.